#HYDROgotowanie


Faworki z piekarnika

Składniki

  • 1 szklanka mąki + odrobina do podsypywania
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przepis

1️⃣  Jajka, masło i śmietanę należy schłodzić w lodówce – zimne składniki pozwolą na uzyskanie najlepszej konsystencji ciasta. 

2️⃣  Wymieszaj mąkę, żółtka, masło, kwaśną śmietanę, ocet i sól i wyrób na jednolitą masę. 

3️⃣  Schłodź gotowe ciasto w lodówce przez godzinę. 

4️⃣  Rozwałkuj ciasto bardzo cienko. 

5️⃣  Pokrój na paski o szerokości ok. 3 cm i długości 10 cm. 

6️⃣  Każdy pasek natnij wzdłuż i przełóż przez środek jeden koniec faworka. 

7️⃣  Piecz w 160 stopniach ok. 10 minut, aż faworki będą rumiane. 

Smacznego!🍪🥧🍽️